Σε δύο εκθέσεις που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature, οι επιστήμονες, που μέχρι σήμερα είχαν δει μόνο τα αποτελέσματα τέτοιων συμβάντων, περιγράφουν πανίσχυρες εκρήξεις, η λάμψη και η συμπεριφορά των οποίων μπορεί, όπως λένε, να ερμηνευθεί μόνο από την καταστροφή ενός άστρου στο μέγεθος του Ηλίου από τις βαρυτικές δυνάμεις μιας μαύρης τρύπας.
Το περιστατικό συνέβη στις 28 Μαρτίου, όταν ένας ανιχνευτής του παρατηρητηρίου Σουίφτ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, "είδε" μια ξαφνική έκρηξη ακτινοβολίας προερχόμενη από τον αστερισμό του Δράκοντα που απέχει 4,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τον πλανήτη μας.
Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, ο παρατηρητής έστρεψε προς εκείνη την κατεύθυνση ειδικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, με το οποίο είναι εξοπλισμένος, και αυτομάτως ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα εκατοντάδες αστρονόμους, ανάμεσά τους και τον επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο, τον Ντέιβιντ Μπάροουζ από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
"Ήταν τρελό! Δεν το πίστευα", λέει η Ασλεϊ Ζόντερερ, η αστρονόμος του Κέντρου Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν του Χάρβαρντ, η οποία συνέταξε τη δεύτερη έκθεση, με θέμα την εκπομπή ραδιοκυμάτων. "Ήταν ένας συνάδελφος δίπλα και του ζήτησα να με διαβεβαιώσει ότι δεν κάνω λάθος."
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ισχύς αυτού που παρατήρησαν, αλλά και το γεγονός ότι επαναλήφθηκε, μπορούσε να αποδοθεί μόνο στην καταστροφή ενός άστρου από μια τεράστια μαύρη τρύπα και στη δημιουργία ενός πίδακα ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ο οποίος πιθανότατα ευθύνεται για τη μυστηριώδη λάμψη που τους εξέπληξε τόσο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου