πως η συμφωνία πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη βούληση της χώρας της για την εύρεση εφικτής λύσης.Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί μόνο “την κατάλληλη στιγμή.”
“Τέτοιου τύπου σύνοδοι αποτελούν μέρος των συζητήσεων” που διεξάγονται ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε.
“Θα διεξαχθούν μόλις η στιγμή θα είναι κατάλληλη”, πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των πρωτευουσών δεν έχουν ακόμη προχωρήσει αρκετά.
Ισπανία: Να επιλυθεί η ελληνική κρίση για να μην μεταδοθεί σε άλλες χώρες
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, υπογράμμισε πως οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν γρήγορα δράση για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας ώστε να προληφθεί μία μετάδοση της σε άλλες χώρες, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξη καθώς ανέφερε πως “βρισκόμαστε κοντά σε λύση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.”Σε συνέντευξή της, η κ. Σαλγάδο, σημείωσε πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα πράξουν ό,τι χρειάζεται για να εγγυηθούν τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά απαιτείται γρήγορη αντίδραση των πολιτικών ηγεσιών.
Εκτίμησε πως οι καθυστερήσεις είναι και η αιτία της ανησυχίας των αγορών.
Η Ισπανίδα υπουργός εξηγεί ότι ο Μηχανισμός Στήριξης θα καταστεί "ευέλικτος, έτσι ώστε να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων και να επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής τους."
“Ως προς αυτό έχω εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη: πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε κάτι τέτοιο να αποτραπεί. Μια χρεοκοπία, δηλαδή αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους, θα ήταν μια πολύ κακή είδηση πρώτα απ΄ όλα για τους Έλληνες”, τόνισε.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα συνιστά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με ιδιαίτερη προσοχή.
"Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λύση του προβλήματος της Ελλάδας δεν είναι καλή ιδέα και, αν υπάρξει, πρέπει να είναι εθελοντική και σαφώς προσδιορισμένη. Η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι μια από τις αιτίες για τις εντάσεις στις αγορές και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποσαφηνιστεί με μια ξεκάθαρη δέσμευση των χωρών της Ευρωομάδας.
Η λύση πρέπει να επιδιωχθεί με τους ήδη ισχύοντες μηχανισμούς. Όλες οι χώρες της Ευρωομάδας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι μεγάλες χώρες", είπε η Ισπανίδα υπουργός.
Σημείωσε δε πως "αιτία του κακού είναι ότι είχαμε ένα πρόβλημα στην Ελλάδα το οποίο θα έπρεπε να είχαμε ανακαλύψει νωρίτερα. Εδώ και χρόνια είχαμε την αίσθηση ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν ήταν σωστά, αλλά δεν κάναμε τίποτα για να δούμε τί πραγματικά συνέβαινε."
Σε αυτό πρόσθεσε και τη δυσκολία συντονισμού όλων των κρατών μελών σε μια κοινή δράση καθώς και την έλλειψη ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών.
"Η ΕΕ μπορούσε μόνο εκ των υστέρων να αναλαμβάνει δράση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η προϊούσα μακροοικονομική ανισορροπία, όπως έδειξε η περίπτωση της Ελλάδας" κατέληξε η κα Σαλγκάντο.
Αυστρία: "Αναδιάρθρωση χρέους το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα"
Εν τω μεταξύ αισιόδοξη ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους εμφανίστηκε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ, χαρακτήρισε όμως ως "αναδιάρθρωση χρέους"το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
"Θα λύσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει μετάδοση" της κρίσης, τόνισε, προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να επηρεάζονται στις αποφάσεις τους κατά κύριο λόγο από τις αγορές.
Η κ. Φέκτερ χαρακτήρισε ως "αναδιάρθρωση χρέους" το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
"Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και τη διεύρυνση της βοήθειας μπορεί να γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση", είπε.
Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή της σε ενδεχόμενο "κούρεμα" ομολόγων γιατί, όπως επισήμανε, αυστριακά ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, οπότε θα πληγούν οι Αυστριακοί συνταξιούχοι, αλλά και σε διαγραφή χρέους, εάν με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτείται ένα λιμάνι, διότι δεν κατανοεί "γιατί ο Αυστριακός φορολογούμενος πρέπει να επιχορηγεί τον ιδιοκτήτη θαλαμηγού."
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου