Ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά κλίμα φόβου και ανασφάλειας έχει πλέον παγιωθεί στην κοινωνία, ειδικότερα της Αθήνας, μετά και το τελευταίο περιστατικό της εν ψυχρώ δολοφονίας από Αφγανούς του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, λίγο πριν η γυναίκα του φέρει στον κόσμο το παιδί τους.
Σύμφωνα με την έως τώραδημοσκόπηση τουnewsbomb.gr που βρίσκεται σε εξέλιξη, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (60,6%) προφανώς δεν πιστεύει ότι θα δοθούν δραστικές λύσεις κι έτσι ζητά τη φιλοξενία των λαθρομεταναστών σε ειδικούς χώρους. Είναι άραγε αυτό μια λύση που θα εξομαλύνει την κατάσταση ή μήπως αποτελέσει ακόμη μια αφορμή για να ξεσπάσουν νέα επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών;
«Μας έχουν εγκαταλείψει στη μοίρα μας αφού πρώτα αποδεχτήκαμε, ως συνήθως, όλα όσα μας φορτώνουν οι άλλοι», λέει στο newsbomb.gr ο Δρ. Μιχάλης Πουλαντζάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και προσθέτει: «Υπάρχει παντελής έλλειψη βούλησης και μεταναστευτικής πολιτικής. Είμαι πολύ απογοητευμένος. Η πολιτική που ασκούμε δεν είναι απλώς σε λάθος δρόμο, αλλά είναι κατεξοχήν επικίνδυνη. Και ο ένας τα ρίχνει στον άλλον. Εμπλέκονται, λένε, πολλά υπουργεία. Τι να το κάνει ο ταλαίπωρος ο Έλληνας που μένει στην οδό Ηπείρου, τη Φυλής ή την Πατησίων; Τον κόσμο τον ενδιαφέρει να βγαίνει έξω και να μην τον χτυπούν, να μην τον ληστεύουν, να μην βιάζουν τα παιδιά του. Είναι επόμενο κάποια στιγμή να γίνει κοινωνική έκρηξη και η ιστορία έχει δείξει πως οι εκρήξεις αυτές γίνονται ανεξέλεγκτες. Δυστυχώς, τα θύματα δεν μένουν στο ένα, τα δυο ή τα πέντε. Σύντομα θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα και θα γίνουμε μάρτυρες βίαιων εκδηλώσεων, και από τους πολίτες και από τους μετανάστες. Θα σας πω κάτι απλό: Για σκεφτείτε να γίνει αύριο ένα κάλεσμα μουσουλμάνων. Είναι σπουδαίο να μαζευτούν 30.000 ή 50.000 μουσουλμάνοι και να κάψουν την Αθήνα; Δυστυχώς, λείπει η πολιτική βούληση και είμαστε όμηροι, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, του «yes, man».
Στο newsbomb.gr μίλησε και ο Εγκληματολόγος, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος τόνισε: « Τα εγκλήματα που έγιναν τον τελευταίο καιρό είχαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και δεν πρέπει να τα δούμε ξεχωριστά, αλλά σε συσχέτιση. Εδώ έχουμε μια συμψηφιστική βία. Μια βία από τα δεξιά και τα αριστερά, από λευκούς και μαύρους, που βάζει στη μέση τους πολίτες, οι οποίοι στο κάτω-κάτω δεν ενδιαφέρονται από ποιον θα πυροβοληθούν ή θα μαχαιρωθούν, αλλά θέλουν να έχουν ένα αίσθημα ασφάλειας. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος, διαφορετικά είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κλιμάκωση. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτά είναι φαινόμενα εγκληματικότητας, αλλά έλλειψης δημοκρατίας. Κινδυνεύει η βάση της δημοκρατίας που είναι ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Είναι σαν να βρίσκεται ο πολίτης στη μέση διασταυρούμενων πυρών από ομάδες διαφόρων προελεύσεων και το κράτος να φιλοσοφεί και να εξαγγέλλει μέτρα που απαιτούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να υλοποιηθούν».
Για έλλειμμα δημοκρατίας έκανε λόγο και ο Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ),Παναγιώτης Λάζος, ο οποίος υπογράμμισε: «Οι πολίτες δεν είναι ασφαλείς, αλλά ούτε κι εμείς. Έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας. Το ότι ο κόσμος άρχισε να κάνει αυτό που φώναζε καιρό, ότι δηλαδή θα πάρει το νόμο στα χέρια του, είναι το δικό μας έλλειμμα. Όλοι μένουν στα λόγια χωρίς κανένα αποτέλεσμα».
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου