Η «βίβλος» της ασφαλούς πλοήγησης στο ίντερνετ

Σε υπ΄αριθμόν ένα απειλή κινδυνεύει να μετατραπεί το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο για τους χρήστες του ίντερνετ. Ειδικά οι ανήλικοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις έρευνες μπαίνουν συχνότερα στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, διατρέχουν πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους.,

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με διευθυντή τον Αστυνομικό Διευθυντή, κ. Μανώλη Σφακιανάκη, έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση του εγκλήματος στον «κυβερνοχώρο» τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας ή παιδοφιλίας, όσο και στην αποτροπή αυτοκτονιών ή διαφόρων ειδών οικονομικά εγκλήματα.

Η Ελλάδα όμως υπολείπεται των άλλων ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά στη νομοθεσία, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την άρση του προσωπικού απορρήτου (ειδικά στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ) με συνέπεια, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ορισμένες φορές να χάνεται πολύτιμος χρόνος !

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Αρχηγείο εξέδωσε ένα οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης κατά τη διάρκεια της πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Σχετικά με την ασφάλεια των «surfers» επισημαίνεται ότι οι χρήστες θα πρέπει να εγκαταστήσουν πρόσθετο λογισμικό ασφάλειας και προγράμματα – «τείχη ασφαλείας»- που να ελέγχουν εισερχόμενες και εξερχόμενες πληροφορίες από τον υπολογιστή και να προλαβαίνουν τη διάδοση ιών και ανεπιθύμητων εφαρμογών.

Σε ότι αφορά την προστασία, επισημαίνεται ότι οι κάτοχοι λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων (e-mail) θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το φίλτρο για τα ανεπιθύμητα μηνύματα, στο υψηλότερο επίπεδο και ποτέ να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα με άγνωστο αποστολέα. Ακόμα, θα πρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να μη χρησιμοποιούν κωδικούς, που μπορεί εύκολα να τους μαντέψει κάποιος.

Σχετικά με τη σωστή χρήση τονίζεται ότι θα πρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να είναι σίγουροι ότι η ανταλλαγή αρχείων δεν είναι παράνομη και το λογισμικό που χρησιμοποιούν δεν θα λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος», για να αποκτήσει ένας τρίτος πρόσβαση στον υπολογιστή.

Θα πρέπει να τηρούνται τα πνευματικά δικαιώματα και να καθαρίζεται η προσωρινή μνήμη και το ιστορικό των ενεργειών των προγραμμάτων πλοήγησης, ώστε να σβήνουν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι χρήστες στις γνωριμίες, μέσω διαδικτύου, και να μην προσφέρουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες.

Ακόμη πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, η οποία θα πρέπει να γίνεται πάντα παρουσία τους. Επιπλέον, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν επιπρόσθετα φίλτρα προστασίας και ειδικό λογισμικό, προκειμένου τα παιδιά να μη μπορούν να δώσουν προσωπικές πληροφορίες και να μη φτάνουν σε site με άσεμνο περιεχόμενο.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου