Προκαταρκτική έρευνα υποδεικνύει ότι πειραματικό εμβόλιο μπορεί ενδεχομένως να θεραπεύσει τον καρκίνο του προστάτη, στα ποντίκια.
Σε αντίθεση με προηγούμενα εμβόλια για τον καρκίνο, το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη φαίνεται να είναι αρκετά έξυπνο ώστε να ξεγελά τους όγκους, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι η έρευνα ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Η έρευνα για αποτελεσματικά θεραπευτικά εμβόλια έναντι του καρκίνου διαρκεί δεκαετίες, με διαφόρων ειδών επιτυχίες, αλλά το νέο εμβόλιο έχει σημαντικά διαφορετική προσέγγιση.
Αντί να στοχεύουμε σε λίγες πρωτεΐνες που προκαλούν καρκίνο ή αντιγόνα, στον όγκο το νέο εμβόλιο απλώνεται σε μεγαλύτερη ακτίνα. Ο στόχος ενός εμβολίου για τον καρκίνο είναι να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα στο να αναγνωρίσει τον όγκο ως καρκινικό και να του επιτεθεί. Αυτό συνήθως συμβαίνει με τη χρήση ενός ιού.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν αρχείο γενετικού υλικού από υγιή κύτταρα ιστών ανθρώπινου προστάτη και στη συνέχεια τα εισήγαγαν σε ιό. Το προϊόν εγχύθηκε ενδοφλεβίως σε ποντίκια που αναγνώρισαν τα αντιγόνα και εμφάνισαν ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Medicine.’
Η έρευνα δεν ανέφερε παρενέργειες και κανένα από τα ποντίκια δεν ανέπτυξε αυτοάνοσες νόσους, που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες έρευνες για εμβόλιο κατά του καρκίνου.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Richard Vile, της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ, εξήγησε ότι πολλά εμβόλια κατά του καρκίνου εμφανίζουν ένα, δυο ή περισσότερα αντιγόνα και αν και αυτό είναι πετυχημένο στην εγρήγορση του ανοσοποιητικού ως προς τον καρκίνο ο όγκος τελικά υπερτερεί του εμβολίου και προσαρμόζεται. Ο Vile ελπίζει ότι η νέα μέθοδος θα είναι εξυπνότερη από τον όγκο. Αν ο όγκος προσαρμόζεται στο αντιγόνο, εξήγησε, το εμβόλιο ξεκινά δεύτερο κύμα επίθεσης.
Η μέθοδος καθιστά επίσης ευκολότερη την ανάπτυξη, καθώς όπως δήλωσε, οι επιστήμονες δεν θα έχουν να εντοπίσουν συγκεκριμένα αντιγόνα ή στόχους. Τους κλωνοποιούν όλους και αφήνουν το ανοσοποιητικό να επιλέγει το πιο σημαντικό.
Ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει δυσκολία όσον αφορά την έγκριση από τον FDA για μελέτη του εμβολίου σε ανθρώπους, καθώς απαιτεί οι ενεργές πρωτεΐνες να έχουν χαρακτηριστεί καλά και όπως είπε ο Vile δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι ενεργές πρωτεΐνες. Ακόμα και έτσι, ελπίζει να προσπαθήσει να χορηγήσει το εμβόλιο σε ασθενείς τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.
Ο Dr. J. Leonard Lichtenfeld, του American Cancer Society στην Ατλάντα, δήλωσε ότι η είδηση της έρευνας δίνει ελπίδα ότι μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί πραγματική πρόοδο. Ωστόσο προειδοποίησε ότι για πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες ερευνούν για εμβόλιο κατά του καρκίνου και ακόμα δεν έχουν δει εμβόλιο ή ανοσοθεραπεία να μεταφράζεται από ενδιαφέρουσα σύλληψη σε κάτι αποτελεσματικό, σε κλινικό πλαίσιο.
Ο Lichtenfeld δήλωσε ότι η προσέγγιση είναι πολύ διαφορετική και παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με το εμβόλιο.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου