Ριζικός «ανασχηματισμός» έρχεται στο ΕΣΥ. Διορίζονται υπερ-διοικητές στο ΕΣΥ ανά νομό, οι οποίοι θα έχουν το «κλειδί» για όλα τα νοσοκομεία της περιοχής τους. Παράλληλα, σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές (σε διοικητικό και υγειονομικό επίπεδο) στα δημόσια νοσοκομεία με το 10% των κλινικών να κλείνουν οριστικά μέχρι το τέλος του έτους, μέτρο που συνεπάγεται και εκτεταμένες μετακινήσεις προσωπικού.
Το πρόγραμμα του «ανασχηματισμού» περιγράφεται αναλυτικά στις διατάξεις του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτό, τα νοσοκομεία κάθε νομού της χώρας διασυνδέονται και διοικούνται από ενιαίο όργανο διοίκησης. Πρόεδρος του συμβουλίου ορίζεται ο διοικητής του μεγαλύτερου σε αριθμό κλινών νοσοκομείου της περιοχής (μη συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρείων). Από το διοικητικό αυτό μοντέλο εξαιρούνται οι νομοί Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης λόγω του μεγάλου αριθμού των μονάδων υγείας που διαθέτουν –έτσι σε αυτές τις περιοχές η συνδιοίκηση θα αφορά δύο ή τρία νοσοκομεία ανεξάρτητα από τα διοικητικά όρια του νομού.
Ο υπερ-διοικητής θα έχει έδρα το κεντρικό σε δυναμικότητα κλινών νοσοκομείο του νομού και θα επιβλέπει τα νοσοκομεία-«δορυφόρους» της περιοχής ευθύνης του μέσω αναπληρωτών διοικητών. Στο συμβούλιο διοίκησης θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωπος των γιατρών των διασυνδεόμενων νοσοκομείων καθώς και εκπρόσωπος των λοιπών εργαζομένων (αμφότεροι θα εκλέγονται).
Κοινοί διαγωνισμοί για τα νοσοκομεία του νομού Το ενιαίο συμβούλιο έχει πλέον την ευθύνη για τη διενέργεια κοινών διαγωνισμών στο πλέγμα νοσοκομείων που διοικεί. Υποχρεούται να διενεργεί κοινούς διαγωνισμούς για προμήθειες, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και λοιπές υπηρεσίες όπως πχ καθαριότητα, φύλαξη κα. Επίσης, θα διαχειρίζεται ενιαία τις διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες καθώς και τις υπηρεσίες πληροφορικής των νοσοκομείων του νομού.
Σύμφωνα με το πλάνο αυτό υπολογίζεται ότι θα επέλθει αξιοσημείωτη συρρίκνωση… προσώπων και συνεπώς δαπανών. Σήμερα βρίσκονται τοποθετημένοι στα 132 νοσοκομεία του ΕΣΥ ισάριθμοι διοικητές και 45 αναπληρωτές διοικητές. Με την εφαρμογή του νέου διοικητικού μοντέλου «σβήνονται» από τον υγειονομικό χάρτη τουλάχιστον 30 θέσεις διοικητών, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων πχ μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα διοίκησης κα. Όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ» ο «ανασχηματισμός» στις διοικήσεις των νοσοκομείων θα λάβει χώρα το καλοκαίρι και αναμένεται σαρωτικός. Μέχρι τώρα περίπου δέκα διοικητές έχουν απομακρυνθεί από νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται ότι την πόρτα της εξόδου θα δουν τον Αύγουστο τουλάχιστον οι διπλάσιοι. Οι διοικητές που έχουν πιάσει τους στόχους για το νοικοκύρεμα του χώρου της νοσοκομειακής περίθαλψης θα διαγκωνιστούν για τις θέσεις των υπερ-διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών στα μικρά νοσοκομεία. Μάλιστα, για την επίσπευση των διαδικασιών ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να γίνονται όλες οι μεταθέσεις, τοποθετήσεις και παύσεις διοικητών με μία και μόνη υπουργική απόφαση, απλουστεύοντας έτσι τη διαδικασία.
Με απλή απόφαση διοικητή οι μετακινήσεις προσωπικού Παράλληλα, ο νόμος «λύνει» τα χέρια του υπερ-διοικητή σε ό,τι αφορά το θέμα των μετακινήσεων προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. «Η διαδικασία μετακίνησης προσωπικού μεταξύ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων αποτελεί αρμοδιότητα του κοινού Διοικητή» ορίζεται στην παράγραφο 11 του άρθρου 66 του νόμου. Στην πρόταση αυτή περικλείεται ουσιαστικά όλη η διαδικασία που θα ακολουθήσει με το κλείσιμο των κλινικών. Δεδομένου ότι βάσει και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να μειωθούν οι κλινικές του ΕΣΥ κατά 10%, το υπουργείο Υγείας μελετά πλέον αναλυτικά τα στοιχεία για τις 2.000 κλινικές του ΕΣΥ που έχει στη διάθεσή του μέσω του ESY.net προκειμένου να προχωρήσει στο αναγκαίο «κούρεμα». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι μετακινήσεις των εργαζομένων των κλινικών που καταργούνται θα έχουν «όρια» τα σύνορα του νομού. Θα επιτρέπεται πχ η μετακίνηση ιατρού, νοσηλευτή, λοιπού προσωπικού κλινικής που καταργείται μόνο εντός των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού. Εκτιμάται ότι η διαδικασία των μετακινήσεων θα αφορά περίπου το 1,5% του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΣΥ, κυρίως γιατρούς.
Κλείνουν 200 κλινικές το επόμενο εξάμηνο Στα 131 νοσοκομεία της χώρας, δυναμικότητας περίπου 35.000 κλινών, υπάρχουν σήμερα 2.000 κλινικές, πολλές εκ των οποίων υπολειτουργούν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας μέχρι το τέλος του έτους οι κλινικές θα έχουν συρρικνωθεί κατά 200 –πρόκειται για τις λεγόμενες και «άδειες» κλινικές που λειτουργούν κυρίως χάριν συμφερόντων και χωρίς ασθενείς. Ο τελικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση του αριθμού τους σε 1500.
Η κατάργηση των κλινικών θα γίνει κυρίως με κριτήριο την πληρότητά τους. Σε ό,τι αφορά τους ισάριθμους (200) γιατρούς, συντονιστές διευθυντές, αυτοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση τους στην εναπομείνασα κλινική μέσω σχετικής αξιολόγησης και κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας μέσω του ESY.net, ο κύριος όγκος των άδειων κλινικών καταγράφεται στην Αττική από όπου σχεδιάζεται να ξεκινήσει και το… haircut των κλινικών.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου