20/5, 22:12. Η αναμενόμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch Ratings, μετά από τις αντίστοιχες κινήσεις των δύο μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης το προηγούμενο διάστημα, είναι γεγονός.
Η εταιρεία προχώρησε την Παρασκευή σε προς τα κάτω αναθεώρηση της βαθμολογίας της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τρεις βαθμίδες, σε «B+» από «BB+», ενώ διατήρησε σε ΄B΄ τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα, η Fitch έθεσε και τις τρεις αξιολογήσεις σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative - RWN), ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «AAA» στο Country Ceiling, η οποία ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Αυξήθηκε ο πολιτικός κίνδυνος
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος της ριζοσπαστικής δημοσιονομικής και δομικής μεταρρύθμισης για την εξασφάλιση της φερεγγυότητας και των θεμελίων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του οίκου υπάρχει αυξημένος πολιτικός κίνδυνος για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς απαιτούνται περισσότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ λόγω της μη επίτευξης του στόχου για τα φορολογικά έσοδα και του υψηλότερου ελλείμματος το 2010.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις έχει αυξήσει τον κίνδυνο καθυστέρησης της χρηματοδότησης από ΕΕ και ΔΝΤ λόγω των πολιτικών και τεχνικών εμποδίων στην εφαρμογή του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις ναι – Αναδιάρθρωση όχι
Παρά τους παραπάνω προβληματισμούς, η Fitch εκτιμά ότι θα υπάρξουν ορισμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και θεωρεί ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο πρόγραμμα και στην τήρηση των υποχρεώσεων της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η αξιολόγηση ΄B+΄ ενσωματώνει τις προσδοκίες της ότι η Ελλάδα θα δεχτεί νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Επιπλέον εκτιμά ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα υποβληθούν σε «ήπια αναδιάρθρωση» ή «αναδιάταξη» (reprofiling), προσθέτοντας ότι ακόμη και η επέκταση της ωρίμανσης θα θεωρηθεί γεγονός αθέτησης (default event) και η αξιολόγηση τόσο της Ελλάδας όσο και των υποχρεώσεων της θα μεταβληθούν ανάλογα.
Παράλληλα, τονίζει ότι εάν η αναδιάρθρωση συμβεί, τότε η αξιοπιστία των δεσμεύσεων πολιτικής όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM) και τα προγράμματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία (΄BBB+΄/Negative) και την Πορτογαλία (΄BBB-΄/RWN), καθώς και για την Ελλάδα, θα υποχωρούσε σημαντικά και θα έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Το νέο πακέτο του 2012
H Fitch εκτιμά ότι νέα χρήματα απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κενού στα δημοσιονομικά, το οποίο θα προκύψει το 2012, γεγονός που αποτελεί βασική αδυναμία του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Οι αναλυτές της εκτιμούν πως η αβεβαιότητα για το ύψος και τους όρους του νέου δανείου, καθώς και ο ρόλος των ιδιωτών πιστωτών, θα αρθεί από την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος που αναμένεται στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.
Η τοποθέτηση σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης θα επιλυθεί επίσης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κατά την άποψη του οίκου, η επιπλέον στήριξη θα είναι αξιόπιστη εάν είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2013.
Τέλος, οι οικονομολόγοι του οίκου υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση απουσίας ενός αξιόπιστου προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η αξιολόγηση θα ήταν πιθανό να υποχωρήσει στην κατηγορία ΄CCC΄, υποδεικνύοντας ότι η αθέτηση του χρέους θα ήταν πολύ πιθανή.
Οι επιπτώσεις στις τράπεζες
Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν κύκλοι της τραπεζικής αγοράς την απόφαση του οίκου Fitch για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις από αυτήν την εξέλιξη είναι ελεγχόμενες.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να δέχεται τίτλους που έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο ή που είναι εγγυημένοι από αυτό, ανεξάρτητα από την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν απώλειες ενεχύρων για αυτό το λόγο.
Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που σημειωθούν υποβαθμίσεις για τις ίδιες τις τράπεζες, είναι πιθανή η απώλεια εγγυήσεων από τον αποκλεισμό δικών τους τίτλων από το Ευρωσύστημα.
Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το ύψος τους επί του συνόλου των ενεχύρων που είναι κατατεθειμένα στην ΕΚΤ είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να επηρεάσει τις τρέχουσες ισορροπίες στο θέμα της ρευστότητας.
Απώλειες θα υπάρξουν αν αυξηθούν κι άλλο τα spreads, πιέζοντας τις τιμές των ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, επί των οποίων επιβάλλει «κούρεμα» για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργούνται.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου