Συναγερμός για τα αγγουράκια-δηλητήριο

30/5, 22:48. Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για την επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 300 και πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Είναι "μία από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως και η σημαντικότερη" που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, υποστηρίζει τοΕυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Οι υποψίες στρέφονται σε εισαγόμενα αγγουράκια από την Ισπανία, ωστόσο οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι ισπανικές αρχές έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα δυο εταιριών που διακινούν αγγουράκια. Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται δύο αγροκτήματα σε Αλμερία και Μάλαγα στη Νότια Ισπανία.

"Ύποπτα" αγγούρια, που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli έχουν εντοπιστεί, εκτός της Γερμανίας, και στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περίπου σαράντα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες - Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία - και τρία στις ΗΠΑ. Όλοι αυτοί οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη Γερμανία ή είναι Γερμανοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η Γερμανία επιρρίπτει τις ευθύνες για την επιδημία σε βιολογικά αγγουράκια που εισάγονται από την Ισπανία, μολονότι οι ισπανικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Τι γίνεται στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος δήλωσε ότι "από την περασμένη Πέμπτη, έχει δώσει εντολή δια του υφυπουργού κ. Αηδόνη στον ΕΦΕΤ, να ερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά".

"Είχαμε πληροφορηθεί το θέμα που ξεκίνησε από την Ισπανία. Το Σαββατοκύριακο, με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία εισαγωγή που να έχει γίνει από την Ισπανία σε ό,τι αφορά το προϊόν αυτό. Μάλιστα, σχετική διαβεβαίωση, δίνουν στις ελληνικές αρχές και οι ισπανικές", πρόσθεσε.


O ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι τα "ύποπτα" αγγούρια δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, διεξάγονται έλεγχοι στις εγχώριες επιχειρήσεις τροφίμων για προληπτικούς λόγους.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου