21/5, 12:31. Μπορεί επισήμως η κυβέρνηση να ασχολείται με τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης και το μανικουλάρισμα της αντιπολίτευσης, ανεπισήμως, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου αναλώνει άφθονο χρόνο σε συσκέψεις με βασικό θέμα την διαχείριση των ΜΜΕ.
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και δέχεται εισηγήσεις (για το ζήτημα των ΜΜΕ) τις οποίες και συζητά με συνεργάτες του, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν άποψη για το θέμα.
Με τον έμπιστο Χ. Παμπούκη, τον “παλιό” Θ. Πάγκαλο, τον δικό του Γ. Ραγκούση, το πρόσωπο αιχμής Γ. Παπακωνσταντίνου, αναλύονται συχνά-πυκνά τα όσα συμβαίνουν στα μέσα ενημέρωσης.
Μια τέτοιου είδους σύσκεψη έγινε προχθές και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα Μέσα Ενημέρωσης ειδικά αυτή την περίοδο εμφανίζονται οικονομικά αδύνατα- και μετά τον περιορισμό της κρατικής διαφήμισης- και ότι η κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα για να επιτεθεί. Εξ ου και οι σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις στο Mega, που πρωτοστατεί στο πολιτικό παιχνίδι όπως εκτιμούν όλοι οι άνθρωπο του προέδρου. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος των δημόσιων πλέον αντιδικιών Υπουργών (βλ. Ευάγγελος Βενιζέλος) με εφημερίδες και δημοσιογράφους προσωπικά.
Πέραν του εκνευρισμού που καταδεικνύουν αυτές οι ενέργειες, οι οποίες αποτελούν την πρώτη ανάγνωση, υπάρχει και η δεύτερη εκδοχή. Είναι γνωστό ότι καμία κυβέρνηση δε επιθυμεί ισχυρό Τύπο απέναντί της και αυτό φαίνεται να το ενστερνίζεται και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Παλαιότερα οι κυβερνήσεις κρατούσαν σε καταστολή τις επιχειρήσεις ΜΜΕ με την παροχή κρατικής διαφήμισης. Τώρα, παίζοντας με τα χρέη τους.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει κανόνες και νέους παίχτες στην αγορά. «Πόσο ακόμα θα μιλάμε με τον Ψυχάρη και τον Μπόμπολα» φέρεται να αναρωτήθηκε. Για αυτό ο πρωθυπουργός ευνοεί την άνοιξη του διαδικτύου, έστω κι αν εκεί είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν οι απείθαρχες φωνές. Καλού- κακού, όμως, έχει ζητήσει από τον Τ. Χυτήρη το νόμο που θα βάζει τα όρια σε εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα και επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στο ίντερνετ.
Το ερώτημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι αν ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει νέα «τζάκια». Αν μιλά με επιχειρηματίες που θα επιχειρήσουν να αναπληρώσουν το κενό που αφήνουν οι παραδοσιακοί εκδότες. Μέχρι τώρα δεν έχει φανεί ότι υπάρχει κάποιο πρόσωπο. Πηγές που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, όμως, λένε ότι αυτό δε θα αργήσει. Άλλωστε η καχυποψία του πρωθυπουργού απέναντι στους εκδότες που στήριξαν τον Σημίτη και μετά τον Βενιζέλο είναι γνωστή. Γνωστή είναι και η μνήμη του- θυμάται πάντα τους ανθρώπους που έχουν σταθεί απέναντί του, στις κρίσιμες στιγμές της ζωής του. Λογικό είναι λοιπόν να θυμάται τον κ. Ψυχάρη και τον κ. Μπόμπολα.
Το ΒΗΜΑ στήριζε Βενιζέλο με νύχια και δόντια, ενώ ιστορικό έχει μείνει το “παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε”. Ανάλογη στήριξε έδινε και το Έθνος. Εκτός από τα δημοσιεύματα, ο Γ. Μπόμπολας παρέθεσε και γεύματα σεστελέχη του ΠΑΣΟΚ με “μενού” τη διαδοχή. Το δε Mega είχε δώσει... ρέστα.
Και τώρα που τα Μέσα των Ψυχάρη- Μπόμπολα στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου δεν τους εμπιστεύεται. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο για να δώσει μαζί τους την κρίσιμη μάχη που έχει μπροστά μαζί τους.
Προκύπτει έτσι ένα δεύτερο ερώτημα: η... διαδοχή θα γίνει ομαλά ή με σύγκρουση;
ΥΓ: Οι Παπανδρέου, είχαν πάντα πρόβλημα με τον τύπο. Θυμηθείτε τις εκδοτικές απόπειρες επί Ανδρέα. Τον Πόπωτα ή ακόμη και τον Κοσκωτά που προσπάθησε δήθεν να καλύψει το κενό που υπήρχε. Θυμηθείτε όμως και το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Μόνον τα ΝΕΑ κράτησαν χαρακτήρα, λόγω του αείμνηστου Λέοντα Καραπαναγιώτη. Το Έθνος, έφτασε να φωνάζει “πέφτει ο φαύλος”...
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου