Δέσμη μέτρων για το κέντρο της Αθήνας

16/5, 23:36. Δέσμη μέτρων για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας απασχόλησαν τη συνεδρίαση του υπουργικού αλλά και του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα.
Η απαλλαγή δημοτικών τελών για τους επιχειρηματίες που θα εγκατασταθούν στο κέντρο και το σφράγισμα όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, περιλαμβάνονται στο «πακέτο» των προτάσεων του δήμου, ενώ σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων για τη συνολική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

«Οι παρεμβάσεις για το κέντρο της Αθήνας δεν στοχεύουν μόνο στην εμπέδωση της ασφαλείας, το πρωτεύον είναι να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι απαιτείται νέα θέσπιση της Δημοκρατίας που θα εγγυηθεί τους θεσμούς και θα καλλιεργεί τη συμμετοχή. Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ύστερα από 18 μήνες δεν είμαστε στο μηδέν , ωστόσο διευκρίνισε με νόημα: " Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις όλοι σας έχετε συγκεκριμένα θέματα να αντιμετωπίσετε και πρέπει να το κάνετε όσο γίνεται γρηγορότερα."

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα κομβικό το ρόλο του Δήμου Αθηναίων, της περιφέρειας αττικής, των Μ.Κ.Ο. , των κινήσεων πολιτών και κάθε πολίτη ξεχωριστά . Επέρριψε μάλιστα σοβαρές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία όπως είπε άφησε αναξιοποίητη την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας η ΕΛ.ΑΣ. συνεπικουρούμενη από τη Δημοτική θα ενισχυθεί για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του ειδικού σχεδίου αστυνόμευσης του κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν σε καθημερινή βάση πεζές και εποχούμενες περιπολίες, μικτά κλιμάκια των ομάδων ΔΙΑΣ ,ΔΕΛΤΑ και ΟΠΚΕ, Ειδικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή του νόμου περί ναρκωτικών και σε εβδομαδιαία βάση μεγάλες επιχειρήσεις τύπου σκούπα.

Σε ότι αφορά την πάταξη του παραεμπόριου δημιουργούνται μικτά κλιμάκια Δημοτικής και μη αστυνομίας ενώ γίνεται καθορισμός ειδικών χώρων για τη δημιουργία υπαίθριων αγορών όπου θα μπορούν με ελεγχόμενο τρόπο πλανόδιοι μικροπωλητές (μετανάστες και μη) να εμπορεύονται είδη, υποκείμενοι και σε φορολογία κατά το πρότυπο αντίστοιχο στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά τον υγειονομικό χάρτη της Πρωτεύουσας δημιουργούνται μεταξύ άλλων 3 νέες μονάδες υποκατάστασης σε νοσοκομεία προκειμένου να απομακρυνθεί από τους δρόμους σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας. Επιπλέον εισάγονται τα ειδικά προγράμματα ανάπλασης περιοχών όπως η περιοχή του Γερανίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συγκροτημένη αξιοποίηση ακινήτων , όπως το ΙΚΑ στην Πειραιώς. Στον κεντρικό σχεδιασμό επίσης συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Μεταξύ των συγκεκριμένων δράσεων περιλαμβάνεται η μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες καθώς και η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπως ο Κεραμικός και το Μεταξουργείο.

Επιπροσθέτως χορηγούνται φορολογικά κίνητρα για την επανεγκατάσταση νέων ζευγαριών στο κέντρο.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό διαμορφώνεται ένας χάρτης μεταναστών με καταγραφή έστω και κατά προσέγγιση της διασποράς των μεταναστών ανά περιοχή της Αθήνας .Ειδικότερα, επιχειρείται η εντατικοποίηση των εθελούσιων επιστροφών με την αξιοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με το υπ. Εργασίας να εκτιμά ότι πάνω από 15χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Επιπλέον υπάρχει μέριμνα για τη μείωση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής.

Εξάλλου σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στην ΕΕ για την αναθεώρηση του Δουβλίνο 2.

Συντονιστής όλων αυτών των παρεμβάσεων ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Δημοτικό Συμβούλιο

«Να εκφραστεί τιμή σε όλους τους νεκρούς των αλλεπάλληλων κυμάτων βίας των τελευταίων ημερών, καταδικάζοντας τη βία, από όπου και αν προέρχεται και σε όποιον και αν ασκείται», ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο, λίγο πριν τη μετάβασή του στο υπουργικό. Επιπλέον, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η πόλη, καθώς κανένας κανόνας κοινωνικής συμβίωσης δεν γίνεται σεβαστός».

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέδωσε ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ανέχθηκαν και υπέθαλψαν την κατάσταση, ευθύνονται για την γκετοποίηση και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα».

Ο Γιώργος Αμυράς, από την παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» πρότεινε, μεταξύ άλλων, «μαζικές απελάσεις μέχρι να αδειάσει η πόλη από τα κάθε καρυδιάς καρύδια, οργανωμένη και συστηματική δίωξη από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία Ελλήνων και ξένων μαφιόζων».

Η Ελένη Πορτάλιου έκανε λόγο για «καπηλεία της μνήμης του δολοφονηθέντος Μανόλη Καντάρη, από τη "Χρυσή Αυγή"», προσθέτοντας ότι η τελευταία «έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την ανοχή της αστυνομίας» και ότι «έχει καταστεί "κράτος εν κράτει" στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, από τη «Χρυσή Αυγή» κατήγγειλε «το αστυνομικό κράτος, που εμποδίζει τον κόσμο να έρθει και να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο δημαρχείο» και έκανε λόγο για σαράντα προσαγωγές, ισχυριζόμενος ότι «ο μόνος λόγος ήταν ότι κρατούσαν την ελληνική σημαία».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας», έκανε λόγο για «όργιο προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό για τα πραγματικά προβλήματα που είναι η χρεοκοπία της χώρας και η κατάρρευση του Μνημονίου».

Εν τω μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά, μετανάστες, μέλη αριστερών οργανώσεων και φοιτητές, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 20 προαγωγές ακροδεξιών, στην οδό Κλεισθένους.

Κλειστή είναι η Γ΄ Σεπτεμβρίου στη συμβολή της με την Ηπείρου, λόγω συγκέντρωσης στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 44χρονος προ ημερών.

Πηγή: www.athina984.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου