Δραματικές αυξήσεις στην έμμεση φορολογία δεκάδων προϊόντων και στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, καθώς και μείωση αποδοχών και διορισμών στο Δημόσιο, αλλά και των επιδομάτων ανεργίας έρχονται στους επόμενους μήνες, πέραν εκείνων των μέτρων που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Πρόκειται για 13 μέτρα που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ ή 5,1 δισ. ευρώ και είχαν προγραμματιστεί για το 2012. Ομως, η εφαρμογή τους επισπεύδεται από φέτος, ώστε να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ και να κλείσει η «τρύπα» του φετινού προϋπολογισμού. Δηλαδή τα μέτρα του 2012 που έχουν προϋπολογιστεί να αποδώσουν 5,1 δισ. ευρώ, θα εφαρμοστούν νωρίτερα και θα συμπληρωθούν και με άλλα ώστε να συγκεντρωθούν και φέτος 3 δισ. ευρώ. Το χειρότερο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πως τα συγκεκριμένα μέτρα είναι εκτός των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, που σημαίνει ακόμα περισσότερα αδιέξοδα, μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και συρρίκνωση της ανάπτυξης.
Τα πρόσθετα μέτρα του 2011, που αυξήθηκαν από 1,74 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ, αποδεικνύουν ότι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων θα διευρυνθεί τους επόμενους μήνες, συνιστώντας ακόμα μία αστοχία των προβλέψεων τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και της τρόικας. Παράλληλα, προκύπτει πως η στενωπός των μέτρων δεν έχει τέλος, ενώ, ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης, προβλέπει ότι το ύψος του δημόσιου χρέους θα μειωθεί κάτω από 100% του ΑΕΠ το έτος 2020 (!) που μεταφράζεται σε υψηλές δαπάνες για πληρωμές τόκων και διαρκείς πιέσεις για νέα μέτρα.
Τα μέτρα
Ειδικότερα, τα μέτρα για το 2012 που θα εφαρμοστούν νωρίτερα είναι τα εξής:
1. Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Ο κανόνας εφαρμόζεται επίσης στο προσωπικό που μετατίθεται από τις υπό αναδιάρθρωση δημόσιες επιχειρήσεις σε φορείς του Δημοσίου. Η μείωση των προσλήψεων αφορά πλέον και τους στρατιωτικούς, καθώς μειώνονται οι εισακτέοι στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι απόφοιτοι των οποίων είναι υποχρεωτικά διοριζόμενοι. Προκειμένου να μη φτάσουμε στο σημείο να έχουμε και άνεργους στρατιωτικούς, θα μειωθούν δραματικά οι εισακτέοι τόσο στις στρατιωτικές όσο και στις αστυνομικές σχολές. Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5 θα αποδώσει εξοικονομήσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
2. Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατομμυρίων ευρώ το 2012, εξαιρουμένων των ειδικών μέτρων για την προστασία των λιγότερο ευημερούντων στρωμάτων του πληθυσμού.
3. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά) για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 και 150 εκατ. ευρώ το 2011.
4. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει τον Ιούλιο και θα αποδώσει 270 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2012.
5. Η συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, αν και αρκετοί δήμοι αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα, με τον πρώτο κύκλο των περικοπών από φέτος.
6. Το πάγωμα στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ.
7. Η συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον. Τα τεκμήρια απόκτησης και κατοχής περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) θα καταστούν αυστηρότερα.
8. Η μείωση των επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.
9. Η κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από άλλες πηγές ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Ολα τα επιδόματα θα αποφασίζονται και θα διανέμονται από μία νέα υπηρεσία, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μόνον από το επίδομα ανεργίας θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.
10. Η είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ. Τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση η είσπραξη των συγκεκριμένων ποσών, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια. Αν όμως δεν εισπραχτούν εκεί, θα αναζητηθούν από άλλες φορολογίες.
11. Η περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον. Αφορά μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%. Πρόκειται για δεκάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης και πρώτες ύλες που είναι στο χαμηλό συντελεστή και, εφόσον μεταταχτούν στον υψηλό, οι λιανικές τους τιμές θα αυξηθούν κατά 10%.
12. Η πλήρης εφαρμογή του πράσινου φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.
13. Η αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
Περαίωση και
ληξιπρόθεσμα
Συμπληρωματικά για φέτος εξετάζονται και δύο νέες φορολογικές ρυθμίσεις. Η μία αφορά το άνοιγμα της περαίωσης, ώστε να ενταχθούν σε αυτήν οι επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο, που είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη ρύθμιση, αλλά και όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση για την περαίωση.
Επίσης, ετοιμάζεται και νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, με πρόσθετες διευκολύνσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου