Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το φάσμα της πυρηνικής καταστροφής

Καθώς η ανησυχία επεκτείνεται και πέραν της Ιαπωνίας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οργανώνει την απομάκρυνση των υπηκόων της από τις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει ανιχνεύσει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της. Η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της προς το Τόκιο.

Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας επέδραμαν στα καταστήματα για προμήθειες.

Πολυκατάστημα 24ωρης λειτουργίας της περιοχής Ρομπόντζι ξεπούλησε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά και υπνόσακους.

Καθώς η ανησυχία επεκτείνεται και πέραν της Ιαπωνίας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οργανώνει την απομάκρυνση των υπηκόων της από τις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει ανιχνεύσει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της. Η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της προς το Τόκιο.

Πρεσβείες στο Τόκιο συμβούλευσαν τους πολίτες τους στην Ιαπωνία να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές. Ομάδες τουριστών σταμάτησαν τις διακοπές τους, ενώ πολυεθνικές εταιρείες ζήτησαν από το προσωπικό τους να αναχωρήσει ή προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Τόκιο.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τηρούν πλέον επικριτικότερη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Καν για τη διαχείριση της κρίσης, την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tokyo Electric Power (Tepco) για την ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά την πυρηνική κρίση.

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική κρίση.

"Αυξημένη ακτινοβολία, όπως αυτή που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ ή στους ιάπωνες εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό, δεν είναι πιθανόν να προσβάλει τον πληθυσμό", δήλωσε ο Λαμ τσινγκ-Γουάν, καθηγητής Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι εκρήξεις είναι πιθανόν να εκθέσουν τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα σε ακτινοβολία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίκου του θυρεοειδούς , των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο αναφερόμενος στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε ότι "υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό'.

Συνολικά σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό. Οι πιο πρόσφατες ήταν οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο.2 και Νο.4.

Υπάρχει πιθανότητα διαρροής από το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο. 4 , που καλύπτει τις ράβδους του πυρηνικού καυσίμου, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάρεϊ Τζένεξ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

*Οι ανησυχίες επικεντρώνονται πλέον σε πιθανή φθορά σε τμήμα του πυρήνα του αντιδραστήρα που είναι γνωστό ως δεξαμενή αποσυμπίεσης, το οποίο βοηθά στην ψύξη και παγιδεύει το μεγαλύτερο τμήμα του καισίου, του ιωδίου και του στροντίου στο νερό του αντιδραστήρα.

*Δεν είναι σαφές ποια είναι η μορφή της βλάβης και των επιπτώσεών της στην ακεραιότητα του ατσάλινου κελύφους που καλύπτει την καρδιά του αντιδραστήρα.

Ο Μάρεϊ Τζένεξ δήλωσε ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, της μόνης χώρας που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση, είναι χειρότερη από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979.

Το δυστύχημα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα κατατάχθηκε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου