Γιατροί δηµιούργησαν ουρήθρες χρησιµοποιώντας για πρώτη φορά κύτταρα των ίδιων των ασθενών. Το επίτευγµα φέρνει πιο κοντά την ηµέρα που οι επιστήµονες θα µπορούν να αναπτύσσουν µέρη του σώµατος ως ανταλλακτικά. «Η προοπτική να αναπτύσσουµε όργανα ως ανταλλακτικά δεν είναι πια επιστηµονική φαντασία», λέει ο Πάτρις Ουάρνκι, ειδικός στη µηχανική ιστών στο Πανεπιστήµιο Μποντ της Αυστραλίας.
Τις ουρήθρες δηµιούργησαν αµερικανοί γιατροί για πέντε αγόρια στο Μεξικό, ηλικίας από 10 ώς 14 ετών, που είχαν τραυµατισθεί σε ατυχήµατα. Η ουρήθρα είναι ένας λεπτός σωλήνας µέσω του οποίου τα ούρα αποβάλλονται από την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό περιβάλλον. Τα κύτταρα και των δύο αυτών οργάνων µοιάζουν πολύ. Σε περιπτώσεις ατυχηµάτων συνήθως χρησιµοποιούνται µοσχεύµατα ιστού, όµως τα ποσοστά επιτυχίας είναι κάτω από 50%.
Αφού αφαίρεσαν ένα κοµµάτι µεγέθους γραµµατοσήµου απότις κύστεις των αγοριών, οι επιστήµονες τοποθέτησαν τα κύτταρα σ’ ένα ειδικό µείγµα στο εργαστήριο για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους. Στη συνέχεια δηµιούργησαν έναν µικρό σωλήνα από το ίδιο υλικό που γίνονται τα ράµµατα, τα οποία αφοµοιώνονται από τον οργανισµό, ώστε να χρησιµεύσει ως οδηγός για τα κύτταρα. Μετά κάλυψαν τον σωλήνα µε κύτταρα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του. Η νέα δοµή, λέει ο δρ Αντονι Ατάλα, καθηγητής Χειρουργικών Επιστηµών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστηµίου Ουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας, τοποθετείται σ’ ένα εκκολαπτήριο για αρκετές εβδοµάδες πριν εµφυτευθεί στη συνέχεια στον ασθενή. Ο σωλήνας, ο οποίος έχει χρησιµεύσει ως οδηγός για την ανάπτυξη των κυττάρων, διαλύεται και αφοµοιώνεται από τον οργανισµό, αφήνοντας στη θέση του µια νέα ουρήθρα αποτελούµενη από τα κύτταρα των αγοριών.
Εξι χρόνια µετά την επέµβαση για την εµφύτευση της νέας ουρήθρας, ο δρ Ατάλα λέει πως τα όργανα των αγοριώνείναι πλήρως λειτουργικά και δεν έχουν αναφερθεί σηµαντικές παρενέργειες.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου