Ευρωπαϊκή απομόνωση του Καντάφι ζητούν Βερολίνο και Λονδίνο

Ενώ οι συγκρούσεις στη Λιβύη μαίνονται, Βερολίνο και Λονδίνο κάλεσαν όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έχει κεντρικό θέμα την κατάσταση της Λιβύης.

Σε μία κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ο βρετανός και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βέστερβελε εκτιμούν ότι η κρίση στη "γειτονιά νότια" της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι "η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα".

Εξάλλου, την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τη Λιβύη, ενώ αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ επίσης με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.
Η Αστον προκάλεσε την Τετάρτη αμφιβολίες σχετικά με τις κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να εμποδίσουν τον Καντάφι να καταπνίξει την εξέγερση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Μέσα σε δύο μόνο μέρες ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή πιθανή απόφαση της διεθνούς κοινότητας για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, δήλωσε την Πέμπτη ο αμερικανός στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο.

Στην Αθήνα καταφτάνει την Πέμπτη, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, ο απεσταλμένος του Μουαμάρ Καντάφι Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα.

Στο μεταξύ, η Σουηδία διέκοψε την παράδοση όπλων σε δύο χώρες εξαιτίας των εξεγέρσεων που σημειώνονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ένας σουηδός αξιωματούχος, χωρίς όμως να θελήσει να διευκρινίσει για ποιες χώρες πρόκειται.

"Ανακαλέσαμε τις άδειες (εξαγωγής όπλων) προς δύο χώρες εξαιτίας της κατάστασης στην περιοχή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέας Εκμαν Ντούζε, επικεφαλής της σουηδικής Υπηρεσίας Μη Διάδοσης Όπλων και Ελέγχου των Εξαγωγών.
"Δεν μπορούμε να πούμε για ποιες χώρες πρόκειται εξαιτίας των απόρρητων διπλωματικών και εμπορικών πληροφοριών", πρόσθεσε.

Η υπηρεσία αυτή, που ελέγχει τις εξαγωγές εξοπλισμού της Σουηδίας, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και οι άδειες μπορεί να αποκατασταθούν "αν η εξέλιξη σε αυτές τις χώρες προχωρήσει προς τη δημοκρατία", υπογράμμισε ο Ντόυζε χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει πότε μπορεί να συμβεί αυτό.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου