Για «δικαίωση των ελληνικών προσπαθειών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δικαιώνουν και επιβεβαιώνουν τις ελληνικές προσπάθειες που γίνονται εδώ και έναν χρόνο στον τομέα της οικονομίας. "Θα βγούμε ισχυρότεροι με ένα βιώσιμο μοντέλο. Να μιλάμε για τις προοπτικές της χώρας με αισιοδοξία" πρόσθεσε.
Δήλωσε δικαιωμένος και για τη στρατηγική του "α' γύρου" που ακολούθησε, εκτιμώντας πως αν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου για την Ελλάδα, ενδεχομένως οι διεκδικήσεις για μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και δυνατότητας αγοράς ομολόγων από τον ευρωνηχανισμό να είχαν τεθεί σε αμφιβολία, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο διεθνές σκηνικό.
Ερωτηθείς για τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ότι η οικονομική πολιτική είναι αδιέξοδη, ο πρωθυπουργόις είπε πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν με τόση ευκολία τη μιζέρια εκείνοι που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Υπερασπίστηκε την υπογραφή του Μνημονίου, λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει και η ανεργία θα έφτανε στο 30 και 40%. "Να μην ξεχνάμε την αφετηρία"¨, είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη έδειξε με τις αποφάσεις της ότι είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να στηρίξει την ευρωζώνη.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο το πάκετο της συνόδου κορυφής να "κολλήσει" στη διαδικασία επικύρωσής του από τα κοινοβούλια των κρατών μελών, σημείωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι οριστικές και αμετάκλητες.
Οσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως η χώρα μας «θα παίξει το ρόλο που της αρμόζει» και πρόσθεσε ότι υπάρχει πρωταρχικά η ανάγκη προστασίας των αμάχων , ενώ έδωσε έμφαση στην σημασία του Αραβικού Σύνδεσμου. Για τις πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με την αποστολή 90 ημερών, υποστήριξε ότι αυτή "βασίζεται σε αποφάσεις του ΟΗΕ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Δεν πρόκειται για κάποια πολιτική αλλαγή".
Ακόμα ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της μετανάστευσης, τονίζοντας πως Αθήνα και Ρώμη ζητούν να συζητηθεί το πρόβλημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τέλος για το επίκαιρο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε, γειτονικές χώρες, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμή για την Τουρκία. Επίσης διεκρίνησε ότι όσον αφορά στην χώρα μας δεν τίθεται θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας, καθώς αποτελεί σεισμογενή περιοχή.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί απαρρέκκλιτα. "Είναι προς το συμφέρον όλων η συνεργασία για τη σωστή αξιοποίηση των ακινήτων. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να μιλάμε για αντιπαραθέσεις με εργαζόμενους, αφού για τις όποιες αλλαγές θα υπάρξουν διαβουλεύεσεις", είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόταση για την ιδιωτικοποίησή της.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο χτύπημα της φοροδιαφυγής, αλλά και στη γενικότερη εξυγίανση του Δημοσίου.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου