Βρέθηκαν δύο από τα έργα τέχνης που εκλάπησαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο

Δύο από τα έργα τέχνης που εκλάπησαν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, βρέθηκαν στον κήπο που περιβάλλει το κτίριο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές.......«Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μέσα και έξω από το Αιγυπτιακό Μουσείο για να (βρεθούν) οι αρχαιότητες, οδήγησαν στην ανακάλυψη κάποιων» εξ αυτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός αρμόδιος για τις αρχαιότητες, Ζάχι Χαουάς.
Ο Χαουάς διευκρίνισε ότ πρόκειται για ένα φυλαχτό σε σχήμα σκαραβαίου που ανήκε στον Γιούγια (Yuya), έναν ισχυρό αυλικό της δέκατης όγδοης δυναστείας η οποία βασίλεψε πριν από πάνω από 3.000 χρόνια, και ένα από τα ταφικά
αγαλματίδια (ouchabtis) του Γιούγια, μέρος ενός συνόλου από έντεκα αγαλματίδια.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, Τάρεκ αλ-Αουάντι, οι δύο αρχαιότητες βρέθηκαν στον κήπο γύρω από το επιβλητικό ροζ κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην παραίτηση του πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Χαουάς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μια απογραφή που πραγματοποιήθηκε μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποκάλυψε ότι οκτώ αρχαιότητες μεγάλης αξίας είχαν εξαφανιστεί από το μουσείο.
Οι αρχές εξακολουθούν να ψάχνουν για τα υπόλοιπα κομμάτια που εκλάπησαν στις 28 Ιανουαρίου, αναμεσά τους ένα επίχρυσο ξύλινο άγαλμα του Φαραώ Τουταγχαμών, ένα του Ακενατόν και ένα άλλο της Νεφερτίτης. Οι κλοπές έγιναν «όταν πλιατσικολόγοι μπήκαν στο μουσείο, σπάζοντας 13 βιτρίνες και 70 εκθέματα», δήλωσε ο αλ-Αουάντι.
Το Αιγυπτιακό Μουσείο περιλαμβάνει ανεκτίμητες αρχαιότητες, ανάμεσα τους και τον ταφικό θησαυρό του Τουταγχαμών και πολλές βασιλικές μούμιες. Περίπου 100.000 αρχαιότητες εκτίθενται στις περίπου εκατό αίθουσές του, ενώ 50.000 άλλα έργα και αντικείμενα τέχνης βρίσκονται στους χώρους συντήρησης και στις αποθήκες του.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment