Οι Αμερικανοί ανάγκασαν δια του στρατού τον Μουμπάρακ σε παραίτηση, μετά την 18ήμερη εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, προκειμένου να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση και οδηγήσει σε λύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Έτσι ο πανίσχυρος στρατός της Αιγύπτου ανέλαβε σήμερα την εξουσία, μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις πρόεδροι της χώρας, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, προήλθαν από τις τάξεις του στρατού, επικεφαλής του οποίου σήμερα είναι ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι. Οι επιτυχίες του στρατού στον Πόλεμο του 1973 βοήθησαν να αποκατασταθεί το κύρος του μετά την ήττα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών με το Ισραήλ, το 1967 και δικαίωσαν την επιμονή του τότε προέδρου Ανουάρ Σαντάτ περί επαγγελματικού στρατού και αποφυγής της εμπλοκής του με την πολιτική.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν και στο παρελθόν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, αλλά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων οι βίαιες ταραχές του 1977 και η εξέγερση των κληρωτών των Κεντρικών Δυνάμεων Ασφαλείας στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις το 1986.
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.
"Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο Ρόιτερς.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
"Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό", επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι "καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός".
Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: "Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο".
Και η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως "την αρχή της νίκης της επανάστασης", την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
"Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.
«Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος" της Ράφα, πρόσθεσε.
Εντωμεταξύ και η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα.
"Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσες και μία αξιοπρεπή ζωή", αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.
Blogger Comment
Facebook Comment