Το άγχος που αισθάνονται πολλές γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή σε άλλες μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής δεν επηρεάζει την επιτυχία της IVF, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ προχώρησαν σε ανασκόπηση 14 προηγούμενων μελετών οι οποίες περιελάμβαναν 3.583 γυναίκες και με βάση τα ευρήματά τους, ανέφεραν ότι κατέρριψαν τον μύθο σχετικά με το ότι το στρες της γυναίκας είναι «ένοχο» για την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Οι συμμετέχουσες στις 14 μελέτες πέρασαν από τεστ μέτρησης των επιπέδων του στρες πριν τη διεξαγωγή εξωσωματικής γονιμοποίησης με χρήση ειδικών ψυχολογικών κλιμάκων. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε έναν μόνο κύκλο θεραπείας υποβοήθησης της αναπαραγωγής.
Οι ειδικοί διερεύνησαν εάν οι γυναίκες που ήταν ιδιαιτέρως αγχωμένες πριν την έναρξη της θεραπείας τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Οπως προέκυψε, το στρες δεν είχε καμία επίδραση σε ό,τι αφορούσε την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Τζάκι Μπόιβιν, είναι κοινός μύθος ότι στις γυναίκες με υψηλά επίπεδα στρες οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής είναι μειωμένες. Ωστόσο η καθηγήτρια τόνισε ότι είναι σημαντικό για τις γυναίκες να μην αγνοούν το στρες που αισθάνονται: «Οι θεραπείες υποβοήθησης της αναπαραγωγής είναι στρεσογόνες από μόνες τους. Οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν τα συναισθήματά τους και να φροντίζουν να μειώνουν το άγχος τους καθώς το κύριο πρόβλημα είναι ότι εάν νιώθουν στρεσαρισμένες και έχουν μια αποτυχία, δεν συνεχίζουν τη θεραπεία».
Σημειώνεται ότι περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών που καταφεύγει σε μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής, σταματά νωρίς την προσπάθεια μετά από κάποια αποτυχία, εξαιτίας του έντονου στρες.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου