Η Βεγγάζη στα χέρια του λαού

Από τις χώρες του Κόλπου µέχρι τη Βόρεια Αφρική, η εξέγερση που ξεκίνησε από
την Τυνησία και την Αίγυπτο µοιάζει να εξαπλώνεται. Και η αντιµετώπισή της δεν είναι ενιαία. Στη Λιβύη, όπου κυριαρχεί ένα µπλακάουτ ενηµέρωσης,
 οι νεκροί φαίνεται πως ξεπερνούν τους 280, γεγονός που έχει προκαλέσει κατακραυγή στη ∆ύση. Ο συνταγµατάρχης Καντάφι όχι µόνο δεν διστάζει να πνίξει στο αίµα τις διαδηλώσεις στη Βεγγάζη, αλλά απειλεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θασταµατήσει να συνεργάζεται µαζί της στο θέµα της µετανάστευσης! Στο Μπαχρέιν, αντίθετα, η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να δοκιµάσει τον δρόµο του διαλόγου και επέτρεψε στους διαδηλωτές να ανακαταλάβουν την Πλατεία του Μαργαριταριού. Ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν χθες στο Μαρόκο, την Υεµένη και την Τυνησία, βίαια επεισόδια σηµειώθηκαν στη Σουλεϊµανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ στην Τεχεράνη η Αστυνοµία σε αγαστή συνεργασία µε µέλη της Χεζµπολάχ του Λιβάνου εµπόδισε την πραγµατοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Μια µυστηριώδης έκκληση µέσω ∆ιαδικτύου για µια «επανάσταση των γιασεµιών» στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες 11 µεγάλες πόλεις προκάλεσε ανησυχία στιςκινεζικές Αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε προληπτικές συλλήψεις ακτιβιστών,ενίσχυσαν τον αριθµό των αστυνοµικών στους δρόµους και έθεσαν εκτός λειτουργίας ορισµένες υπηρεσίες αποστολής µηνυµάτων µέσω κινητών τηλεφώνων. Την «απελευθέρωση» της Βεγγάζης πανηγυρίζουν οι διαδηλωτές την ώρα που το καθεστώς Καντάφι επιβεβαιώνει τη φήµη του ως του πλέον απάνθρωπου στον αραβικό κόσµο: οι νεκροί στη δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και καρδιά της εξέγερσης φαίνεται να ξεπερνούν τους 280, µε τους πενήντα από αυτούςνα έχουν χάσει τη ζωή τους µέσα σε λίγες ώρες χθες. Ο Καντάφι επιστράτευσ εµισθοφόρους απότην Υποσαχάρια Αφρική – σύµφωνα µε κάποιες πληροφορίες, ακόµη και από τη Βόρεια Κορέα – για να πνίξει στο αίµα την εξέγερση. ∆υνάµεις πιστές στο καθεστώς άνοιξαν αδιακρίτως πυρ σε αµάχους την ώρα που αυτοί οι τελευταίοι συνόδευαν τουςοικείους τους στην τελευταία τους κατοικία, θύµατα της καταστολής των προηγούµενων ηµερών.Το σκηνικό άλλαξε αργά χθες το βράδυ όταν µέλη των δυνάµεωνκαταστολής αυτοµόλησαν από τον στρατό για να ενωθούν µε τους διαδηλωτές. Η είδηση επιβεβαιώθηκε τόσο από µέλη των ενόπλων δυνάµεων όσο και από πολίτες. «Στο νοσοκοµείο έρχονται συνεχώς νέοι τραυµατίες, µπορώ να επιβεβαιώσωδεκατρείς θανάτους. Τα καλά νέαείναι πάντως ότι ο κόσµος γιορτάζειέξω αφότου έµαθε ότιο στρατός ενώθηκε µε τους πολίτες», ανέφερε γιατρός τοπικού νοσοκοµείου στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. 

Εκτός από τις σφαίρες, το καθεστώς καταφεύγει στηνκλασική µέθοδο του µπλακάουτ στα ξένα µέσα ενηµέρωσης, τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει την κατάσταση, ενώκαταγγέλλει «ξένα κέντρα» γιααπόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο Καντάφι απειλεί τηνΕυρωπαϊκή Ενωση ότι θα σταµατήσει να συνεργάζεται µαζί της στοθέµα της µετανάστευσης. Αν και δείχνει ανυποχώρητος, οι πρώτοι τριγµοί στο καθεστώς είναι εµφανείς. Πηγές της οικογένειάς του ανέφεραν στην εφηµερίδα «Ασχάρκ αλ-Αουσάτ» ότι ο λίβυος δικτάτορας δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη και ότι «επιµένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος». ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ για το καθεστώς αποτελεί η παραίτηση του εκπροσώπου της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσµο σε ένδειξη διαµαρτυρίας για την «καταπίεση σε βάρος των διαδηλωτών», ενώτην παραίτησή τους φέρονται να έχουν υποβάλει µέλη της Επαναστατικής Επιτροπής αλλά και ο επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών. Με µια ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα,αποστάσεις από το καθεστώς έσπευσε να πάρει η Βρετανία, µια χώρα που διατηρεί οικονοµικούς δεσµούς µε τη Λιβύη. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να διστάσει να καταδικάσειαυτές τις ενέργειες. Ο συνταγµατάρχης Καντάφι πρέπει να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώµατα και στην απάντηση του καθεστώτος στις διαµαρτυρίες δεν υπάρχει καµία τέτοια ένδειξη», τόνισε ο Ουίλιαµ Χέιγκ. 

Η εξέγερση πάντως δενέχει περι
Περισσότεροι από 280 οι νεκροί από τις σφαίρες των κυβερνητικώνστρατευµάτων
Στην Τρίπολη
Επεισόδια µε πρωταγωνιστές εκατοντάδες αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές από τη µια πλευρά και υποστηρικτές του Καντάφι από την άλλη σηµειώνονταν αργά χθες το βράδυ στην Τρίπολη. Τα επεισόδια σηµειώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της πρωτεύουσας έπειτα από έξι ηµέρες σχετικής ηρεµίας. 
οριστεί µόνο στη δεύτερηµεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. ∆ιαδηλώσεις και συγκρούσεις µε την αστυνοµία έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον δέκα πόλεις της χώρας. Στο κάδρο της εξέγερσης µπήκε από προχθές δειλά και ηΤρίπολη µε µια µικρή διαδήλωση µπροστάστο δικαστικό µέγαρο. Η πρωτεύουσα πάντως συγκεντρώνει τους περισσότερους υποστηρικτές του καθεστώτος. Μερικές εκατοντάδες από αυτούς διαδήλωσαν υπέρ του Καντάφι φωνάζοντας το σύνθηµα«Αλλάχ, Λιβύη και Μουαµάρ». Ο συνταγµατάρχης επιστράτευσε και τους γιους του για να αντιµετωπίσει την κατάσταση. Ο ένας από αυτούς τέθηκε επικεφαλής των Κίτρινων Μπερέδων, τάγµατος αφρικανών µισθοφόρων, για να ανακαταλάβειτην Αλ Μπάιντα, µιαπόλη 200.000

κατοίκων στην Ανατολική Λιβύη. Τα αποτελέσµατα ήτανπενιχρά: οιδιαδηλωτές κρατούν οµήρους µέλη των δυνάµεων της τάξης. Η πληροφορία προήλθε από ανώτερο αξιωµατούχο του καθεστώτος, ο οποίος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «ισλαµιστές εξτρεµιστές». 


Η εξέγερση των µαζών εναντίον του «κράτους των µαζών»

Στη Λιβύη, ο Μουαµάρ Καντάφι «δεν βρίσκεται σήµερα αντιµέτωπος µε ένοπλες οµάδες ή µε ένα πραξικόπηµα», λέει στην εφηµερίδα «Λε Μοντ» ο Λουί Μαρτινέ, διευθυντής ερευνών στο γαλλικό Κέντρο ∆ιεθνώνΕρευνών και Μελετών (CERI) στις πολιτικές επιστήµες. «Αντιµετωπίζει µιαλαϊκή εξέγερση ανθρώπων που δεν επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ισλαµικό κράτος ούτε να καταλύσουν το καθεστώς από εκδίκηση, αλλά θέλουν ένα καθεστώς λιγότερο αυταρχικό, λιγότερο δικτατορικό». Πρόκειται για µια εξέγερση µαζών στην Τζαµαχιρία, το «κράτος των µαζών» όπως έχει ονοµάσει τη Λιβύη (Λιβυκή Τζαµαχιρία) ο Καντάφι από τότε που κατέλαβε την εξουσία. 

Ο Μαρτινέ επισηµαίνει πως µεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν τέσσερις οµάδες: «Οι ισλαµιστές, παρόντες σε όλη τη χώρα, αλλά δραστήριοι κυρίως στις ανατολικές περιοχές, θέλουν µια πολιτική συµφιλίωσης. ∆εύτερηοµάδα είναι οιυπερασπιστές τωνανθρωπίνων δικαιωµάτων. Επωφελήθηκαν από το άνοιγµα του 2006-2007 για να κάνουν γνωστή στο εξωτερικό την πραγµατικότητα του συστήµατος. ∆εν έχουµε µιλήσει πολύ γι’ αυτούς, είναι όµως σηµαντικοί. Τρίτηοµάδα και πιο πολυάριθµη: οι νέοι που εργάζονται στην παραοικονοµία και αισθάνονται να τους βαραίνει η περιφρόνηση του καθεστώτος. ∆εν έχουν πολιτικό στόχο και συµµετέχουν σ’ αυτή τη µάχη. Αυτό που τους εµπνέει είναι η κοινωνική αµφισβήτηση». «Το λιβυκό καθεστώς βασίζεται στην υποστήριξη τριών φυλών, για τις οποίες αγνοούµε αν έχουν την πλειοψηφία απόδηµογραφική άποψη»,λέει ακόµη οδιευθυντής ερευνών του CERI. «Οι Καντάφα – µια µικρή φυλή από την οποία προέρχεται ο Καντάφι –, οι Ουαρφάλα, για τους οποίους πιστεύεται ότι έχουν ισχυρή παρουσία στονµηχανισµό ασφαλείας, και οι Μαγάρα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη διοίκηση,στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, στο εµπόριο.Οι άλλες φυλές, ιδιαίτερα αυτές των ανατολικών περιοχών, είναι αποκλεισµένεςαπό τον κρατικό µηχανισµό και συνεπώςαπό τα πετρελαϊκά έσοδα». 

«Θα είναι δύσκολογια τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει το καθεστώς να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην καταστολή», υπογραµµίζει ο Λουί Μαρτινέ. «Η Τρίπολη ασκεί τροµερή διπλωµατία του πετρελαίου. Αν µια κυβέρνηση αναµειχθεί στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις, αποκλείεται από τις πετρελαϊκές αγορές. Τα συσσωρευµένα πετροδολάρια δίνουν επίσης στο καθεστώς µια σηµαντική ανεξαρτησία έναντι της διεθνούς κοινότητας. 

Τέλος οι δυνάµεις ασφαλείας της – η επαναστατική φρουρά, αντίστοιχη της χωροφυλακής, οι επαναστατικές επιτροπές, η λιβυκή πολιτική αστυνοµία, και οι ειδικές δυνάµεις, 5.000 πάνοπλοι άνδρες – είναι ταυτισµένες µε το καθεστώς. Θα παραµείνουν πιστές σε αυτό. Οµως δεν θα έλεγα το ίδιο και για τον στρατό». 

«Οι προνοµιούχες φυλές και η διπλωµατία του πετρελαίου στηρίζουν το καθεστώς» επισηµαίνει ο Λουί Μαρτινέ, διευθυντήςστο Κέντρο ∆ιεθνών Ερευνών και Μελετών

ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ

Μοχάµεντ.
40 ετών, ο µεγαλύτερος γιος του Καντάφι, επικεφαλής της Ολυµπιακής Επιτροπής της Λιβύης. Μητέρα του, η πρώτη σύζυγος του Καντάφι η οποία έχει πέσει δυσµένεια.Μουτασίµ. 36 ετών, απόστρατος αντισυνταγµατάρχης, έγινε σύµβουλος εθνικής ασφάλειας το 2010. Για την παλιά φρουρά θεωρείται ιδανικός διάδοχος του πατέρα του. Σαΐφ Αλ Αράµπ. Ο Βενιαµίν της οικογένειας αλλά όχι και ο λιγότερο δραστήριος: από τη γερµανική ∆ικαιοσύνη εξετάζεται η εµπλοκή του σε υπόθεση λαθρεµπορίου όπλων. 

Χάνα. Θετή κόρη του Καντάφι, πέθανε σε ηλικία µόλις 15 µηνών στον βοµβαρδισµό της Τρίπολης από την αµερικανική αεροπορία το 1986. 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment